Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Whiplash

Whiplash(nakkesleng) er blitt definert som en og quot; akselerasjons-deselerasjons mekanisme som overfører energi i nakken og quot;. Med andre ord whiplash er i henhold til denne definisjonen en skademekanisme, ikke en diagnose.

I følge den Norske legeforenings retningslinjer for vurdering av nakkeskader pekes det på at whiplash-skade i medisinsk sammenheng er en uheldig og upresis betegnelse, og det anbefales å bruke betegnelsen "nakkeskade" med whiplash-mekanisme.

Når man blir påkjørt bakfra, skyves brystkassen og skuldrene frem raskere enn nakken og hodet, fordi nakken er forbundet fleksibelt til resten av kroppen. Nakken og hodet blir hengende etter, så raskt kastet bakover, for igjen å bli kastet fremover.

Hodet og kroppen blir altså trukket i hver sin retning under en kollisjon, og dette kan føre til en skarp krumning over et lite område i nakken. Ofte bare over ett eller to små ledd i nakken.

I tråd med internasjonal litteratur velger vi å definere nakkeslengskader som og quot;Whiplash Associated Disorders, WADs. Ifølge denne definisjonen deles skadene opp i fire katogorier, WAD 1-4.

Det antas at det i Norge oppstår det omkring ca 22 000 nakkeskader årlig i trafikken og i andre sammenhenger.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn