Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Kjevesleng

TMD- temporomandibulær dysfunksjon- er en samlebetegelse på en akutt eller kronisk inflammasjon i det temporomandibulære ledd (kjeveleddet) som forbinder underkjeven med skallen.

Årsaken til TMD kan være så mange, ett direkte traume mot kjeven eller ofte som ett resultat av whiplash/nakkesleng.

Ser man på den vanligste formen for nakkesleng, en påkjørsel bakfra, så starter det med at hodet blir kastet bakover. Nesten samtidig blir underkjeven skjøvet fremover og munnen blir av kreftene tvunget åpen. Dette skaper ofte skader i fremre del av kjeveleddet i form av forstrekning/ avriving av ligamenter og bløtvev i et eller begge kjeveleddene. I hvert kjeveledd er det en skive/disk som sitter på toppen av leddhodet. Disse skivene kan komme ut av stilling i forhold til leddhodet.

I neste fase av ulykken blir hodet kastet fremover og underkjeven blir tvungen bakover. Dette fører til at underkjeven og overkjeven smeller hardt sammen, noe som kan skade tennene og en bakre del av kjeven.

Kjeveleddet blir ofte ikke undersøkt etter en bilulykke. Man fokuserer på hodet og nakken og "glemmer kjeven". Utfordringen er at i en nakkesleng, kan nakkeskader, TMD og hodeskader gi samme typer symptomer; hodepine, nakkesmerter, tinnitus, svimmelhet, synsforstyrrelse og utmattelse.

Kjevesmertene kan faktisk ta uker til måneder etter ulykken før de dukker opp. Grunnen til det er at adheranser, som er ett direkte resultat av inflammasjon over lengre tid, kan ta lang tid før de kommer opp på et nivå hvor de påvirker funksjonen i leddet.

Perifere symptomer på TDM plager kan komme etter noen timer og bli det pasienten klager over som sitt hovedproblem. Derfor kalles ofte kjeveleddet som den "smertefulle hykler" dvs. en som gir seg ut for noe annet. Det er utrolig viktig at en som har vært utsatt for en nakkesleng blir evaluert av en fagperson som også er i stand til å evaluere kjeveleddet. Det finnes bla. flere kiropraktorer i Norge som har denne spisskompetansen.

  • Det ser ut til at det er visse konklusjoner man kan gjøre seg når det gjelder whiplash og nakkesleng.
  • skader i kjeveleddet skjer oftere i nakkesleng, enn det vi tidligere var klar over.
  • skader i kjeveleddene i whiplash skaper ofte nakkesmerter, skuldersmerter og hodepine. Disse skadene kan være eller ikke være assosierte med tidlig lokale symptomer i kjeveleddene.
  • Mange whiplash pasienten med hodepine, nakke og skuldersmerter finner først ut måneder til år senere at disse symptomene kommer fra kjeven. Tidlig identifisering av skader i kjeven gir mulighet til å minske skadene som kronisk inflammasjon kan føre til.
  • Veldig ofte er samarbeidet med en tannlege, som spesialiserer seg på dette området, nødvendig for å få det ønskede resultat.

Av Kjell Georg Eilertsen, Kiropraktor.

 

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn