Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Kiropraktikk og nakkesleng

Av kiropraktor Martin Wagle Due, fagrådgiver i Norsk Kiropraktorforening

Kiropraktorer har undersøkt nakkeplager etter ulykker helt siden starten av kiropraktikk på slutten av 1800-tallet. Fra et tidlig tidspunkt så vi også viktigheten av å ta røntgen før vi behandlet. Når alvorlig skade er utelukket, behandler vi med leddjustering, eller en kombinasjon av leddjustering, bløtvevsbehandling og en rekke andre teknikker. Forskning viser at kiropraktikk er en trygg og effektiv behandling av nakkeplager.


Bakgrunn for å behandle nakkesleng.

I løpet av et kiropraktorstudie får vi en meget grundig opplæring i hvordan kroppen er bygget opp, hvordan den beveger seg og hva som kan gå galt, alt fra skader til sykdom. Og det er ikke bare teorien vi bruker mye tid på. Undersøkelse, røntgen, legge opp en plan til behandling og behandlingen i seg selv blir terpet på. Nakken og nervesystemet er de områdene det blir fokusert mest på. Pasienter har voldsom respekt for nakken sin, og det har vi også.

Denne bakgrunnen gjør oss trygge når vi får inn en person med nakkesmerter som har vært i en ulykke. Foruten å få ned alle detaljene rundt symptomene, er det svært viktig å få beskrevet omstendighetene rundt ulykken. Alt teller. Ble bilen kondemnert? Var det ambulanse tilstede? Andre passasjerer? Etter en detaljert sykehistorie gjør vi en grundig undersøkelse. Undersøkelsen inneholder bevegelse, ortopediske tester, nevrologiske undersøkelser, palpasjon, ja alt som skal til for å finne fram til årsaken. Hvis det ikke allerede har blitt gjort, er det også lurt å ta et røntgen når man har vært i en bilulykke.

Etter sykehistorien, undersøkelsen og røntgen kan vi bestemme hva årsaken til smertene er. En strekk i muskulaturen? Låsning? Kjevespenninger? Forstuelse av leddbånd? En betent mellomvirvelskive? Prolaps? Nerveskade? Årsakene kan være mange, og ofte er de sammensatte. I første omgang er det viktigste å avgjøre hvor alvorlig skadene er. Deretter kan vi bestemme om personen kan behandles, eller om vedkommende burde henvises videre.

Finner vi alvorlig skader på skjelett, muskler eller nerver, henviser vi til spesialist. Er det nødvendig med sykmelding kan vi ordne det.

I 1995 var det en gruppe med forskere og spesialister i Quebec, Canada som bestemte hva som var den beste og mest dokumenterte behandlingen for ulike grader av nakkesleng (Quebec Task Force on Whiplash Associated Disorders)(1). Leddjustering (manipulasjon) var en av behandlingene som ble anbefalt. I tillegg ble det anbefalt mobilisering, råd om holdning og øvelser. De første tre dagene kan det være indikert med nakkekrage dersom man har veldig store smerter, men dette burde begrenses. Råd om betennelsesdempende og smertestillende medisiner kan være nødvendig, enten reseptfritt, eller at pasienten tar dette via legen sin.

Quebec-undersøkelsen beskriver i avslutningen at det er mange kriterier som må oppfylles for å inneha nok kunnskap til å vurdere og behandle en nakkesleng pasient riktig. Kiropraktorer er en av behandlergruppene som er kvalifisert, ifølge undersøkelsen.

Selv om Quebec undersøkelsen har blitt brukt som retningslinjer for undersøkelse og behandling av nakkeslengspasienter i mange år av flere helseprofesjoner, kunne undersøkelsen vært enda bedre (2). Derfor var det spennende når oppfølgingen kom. I forbindelse med 10-året (2000-2010) for muskel og skjelettlidelser, ble en stor gruppe satt sammen igjen for å samle den beste forskningen (Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders)(3). Mye bra forskning har kommet på banen siden 1995, og manipulasjon/leddjustering og trening ble vurdert som de mest effektive behandlingsformene for nakkeplager.

Hvordan behandler en kiropraktor nakkesleng?

Mange er engstelige og stresset etter å ha vært i en ulykke, i tillegg til at de har vondt. Hvor alvorlig var ulykken? Hva skjer videre? Blir det kronisk? Som behandler er det viktig å berolige pasienten, og finne fram til løsninger sammen som gjør at hele prosessen vil gå enklere. Etter å ha snakket med pasienten, vil vi vurdere hva slags behandling som er riktig.

En ulykke kan føre til en forstuelse av leddbånd og forstrekning av muskulatur. Man er ofte øm og det kan være vanskelig å snu hodet. I begynnelsen kan det holde med bare råd og veiledning, avhengig av hvor alvorlig skaden er. Det vil være viktig å bevege seg, og få ned ømheten og betennelsen. En ispose fungerer ofte veldig bra, men noen ganger vil betennelsdempende medisin være indikert i tillegg. Etter hvert vil det være mulig med behandling.

Når man forstuer nakken, kan nakkevirvlene komme litt ut av stilling. De har ikke gått ut av ledd, det er bare snakk om 1-2 milimeter. Det er ikke alvorlig, men det kan være vondt. I nakken er det fantastisk mange små nerver rundt leddkapslene, så selv en liten feilstilling kan skape mye symptomer. De små nervene sender signaler opp til hjernen om at noe er galt, så går det lynraske signaler tilbake igjen til muskulaturen rundt nakkevirvlene. Som regel vil muskulaturen rundt leddet krampe seg. Vi kaller dette en leddlåsning. Man kan bli øm rundt låsningen og ha vondt for å bevege på hodet, så det er ikke bare forstuelsen som fører til dette. I tillegg kan låsningene gi hodepine og svimmelhet, som er vanlige symptomer assosiert med nakkesleng.

Kiropraktorer har 5 års utdannelse for å få låste ledd til å bevege seg riktig igjen. Vi bruker en teknikk vi kaller leddjustering, eller manipulasjon. Leddjusteringen er en rask, spesifikk impuls som kiropraktoren retter inn mot det låste leddet med en lett finger eller håndkontakt. Man vil høre et klikk, eller en leddlyd. Mange tror at lyden er vond, men det er den ikke. Dersom det er vondt er det ofte fordi man er øm i muskulaturen rundt fra før av. Justeringen fører til at det blir mindre strekk på leddbåndene rundt leddene, signalene fra de små nervene blir normale igjen, og muskulaturen slapper av. Smertene blir mindre, og bevegelsen bedre.

Noen responderer veldig raskt på behandling, andre tregere. Nakkesleng fører ofte til at støttemuskulaturen i nakken svekkes. Det vil si at muskulaturen som holder virvlene på plass reagerer tregere og er svakere enn normalt. Dette er ikke farlig, for leddbåndene og mye annen muskulatur forhindrer at virvlene går ut av ledd. Likevel kan dårlig støttemuskulatur føre til at låsninger og feilstillinger kommer raskt tilbake.

Derfor vil det alltid være viktig å trene seg opp etter en nakkesleng. Spesifikke øvelser på nakkens støttemuskulatur vil sørge for at reaksjonshastigheten og styrken øker. Du føler deg mer utholdende, tåler større utfordringer og det skal mye mer til før du får smertene tilbake. Noen kiropraktorer viser øvelsene selv, andre samarbeider med fysioterapeut.

Nakkesleng kan være mer enn bare vondt i nakken. Mange sliter med hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker, smerter i armer og ben og/eller depresjon. Hos en kiropraktor vil du få kontakt med en som har den nødvendige kompetansen til å ivareta en nakkeslengspasient. Vi kan hjelpe de fleste. Og de vi ikke kan hjelpe vil vi følge opp, og gjøre vårt ytterste for at kommer til riktig fagperson. Vi tenker tverrfaglig.


Konklusjon.

I den siste tiden har det vært en del fokus på nakkeslengpasientene som ikke blir bra. Fremskrittene som gjøres på denne fronten, blant annet Kaales arbeide i Sandane, er omdiskutert, men positivt. Det er utrolig viktig å forske på de mer kompliserte nakkeslengstilfellene. Kanskje teoriene hans stemmer? Det vil kunne gi mange svar.

Likevel er det mange grader av nakkesleng. Først må man kartlegge hvor alvorlig skaden er. En kiropraktor vil kunne hjelpe deg gjennom prosessen, fra skaden har skjedd, til du er bra nok til å klare deg selv. Det å ha kontroll over sin egen nakke igjen vil være utrolig tilfredsstillende. De aller fleste blir helt bra etter en nakkesleng!

Referanser.

1. Quebec Task Force on Whiplash Associated Disorders (1995) Guideline on the Management of Claims Involving Whiplash-Associated Disorders. Financial Services Comission of Ontorio.

2. Freeman MD, Croft AC, Rossignol AM (1998). Whiplash associated disorders: redefining whiplash and its management" by the Quebec Task Force. A critical evaluation". Spine 23 (9): 1043-9 .

Carroll LJ et al.(2008). Course and prognostic factors for neck pain in whiplash-associated disorders (WAD): results of the Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn